dinsdag 28 februari 2023

Bart Moeyaert veertig jaar auteur!

Vrijdag 24 februari was een feestelijke dag voor Bart Moeyaert en zijn lezers.
In een tjokvolle Minardschouwburg in Gent mochten we zijn 40 jaar auteurschap én de 20STE uitgave van Duet met Valse Noten vieren.

Bart Moeyaert, 40 jaar auteur!

Moderator en interviewer  Rashif El Kaoui, gesteund door de feestelijke pianist Tijs Delbeke  belichtte het leven en werk van Bart Moeyaert in verschillende thema’s.

Bart Moeyaert becommentarieerde uitvoerig en enthousiast de inleidende fotoronde,  onder andere  over de uitreiking van de ALMA (Astrid Lindgren Memorial Reward (ALMA) in Zweden, 2019,. Daarna volgden we Bart vanuit verschillende hoeken:


De Bart van toen,
met Majo de Saedeleer over Barts carrière bij TOP magazine, Annelies Beck als vroege lezer en Jet Marchau (ik zelf dus) over zijn allereerste bekroning van zijn debuut met de prijs  van de KJJ in 1984.                  

De docent Bart Moeyaert,
met getuigenissen van onder meer Charlotte van den Broeck. Zij las de eerste tekst voor die ze ooit voor haar ‘strenge’ leermeester schreef.

De poëtische Bart 

Auteur en performer Hans Depelchin, ook al een vroegere student van Bart, speelde met hem het poëziespel: herkent Bart uit welk gedicht de voorgelezen regels komen?    

Werken met Bart    

Wie heeft Bart professioneel begeleid bij utgeverij Querido?  Rashid ging in een geanimeerd gesprek met  ex-redacteur  Jacques Dohmen en zijn opvolger Dik Zweekhorst. We leerden over de ‘perfectionist’ Bart Moeyaert van wie ze soms grijze haren krijgen.   

Na een nieuwe fotoronde: wie van de baby’s herkennen Bart én het publiek?, een ode aan Bart van enkele ex-studenten, kwam illustrator Peter van den Eynde met een primeur; enkele tekeningen van de personages voor de nieuwe roman van Bart Moeyaert die in oktober verschijnt. 

Bart las daarna voor uit Het hele leven en uit Morris, tegen de prachtige illustraties van Sebastiaan Van Doninck op het scherm.  

Een zeer feestelijk feest was het, met een super enthousiaste, ontroerde, grappige, uitbundige Bart, die niet kon ophouden met vertellen en commentaar geven. 

PROFICIAT BART, met alles!!

© Jet Marchau

 

Gesprek: "Werken met Bart"


Jet Marchau aan het woord


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten