zaterdag 14 oktober 2023

Voorstelling Jaarwerk MMXXIII en Uitreiking VWS-prijs 2023

Gisteren vrijdag 13 Oktober 2023 werd in zaal 'de Komedie' van de Spil in Roeselare de jaarlijkse VWS-prijs uitgereikt. Jawel een vrijdag de dertiende wat enkel maar geluk kon brengen en dat ook bracht!

Het werd zoals verwacht een warme literaire avond waarin ook het nieuwe jaarboek van de VWS ('Vereniging van West-Vlaamse schrijvers') ''Jaarwerk MMXXIII' werd voorgesteld.

Peter Terrin is de waardige winnaar van de VWS-prijs voor het jaar 2023. De auteur van gewaardeerde en veelgelezen boeken als onder meer  'De gebeurtenis', 'Al het blauw' en 'Post Mortem' ontving als laureaat een prachtig beeldhouwwerk van dichter en plastisch kunstenaar Renaat Ramon die al voor de negende keer de 'winnaarstrofee' had ontworpen. De titel van zijn werk was dit keer: 'Blanco'.

Als kundige ceremoniemeester leidde Jet Marchau de avond in goeie banen. Paul Rigolle, samen met Koen D'Haene eindredacteur van het jaarboek, gaf een bondig overzicht van wat 'Jaarwerk MMXXIII' aan moois te bieden heeft. De volledige inhoud vind je overigens mooi op een rijtje gezet via dit Dun Lied Donkere Draad-bericht.

Dichter en romanschrijver Herman Leenders belichtte in een gesmaakte causerie het werk van Peter Terrin. Hij baseerde zich daarbij op zijn laudatio-tekst "Het is een misverstand" uit het jaarboek.
Koen D'Haene, voorzitter van de VWS, liet daarna Peter Terrin samen met ontwerper Renaat Ramon het beeld van de bekroning onthullen waarna Peter Terrin de VWS bedankte en het verhaal "Schoonmaak of De lotgevallen van Abdullah en ikzelf" uit zijn verzamelbundel uit 2006 'de Bijeneters' las, een verhaal dat een variatie is op 'De vreemdeling' van Albert Camus.

Stadsdichter Edward Hoornaert lardeerde daaropvolgend een aantal elementen uit het werk van Peter Terrin met enkele eigen gedichten uit zijn heel recent voorgestelde bundel 'Weten welke huid je aan moet'.

In haar slotwoord loofde Schepen van Cultuur, Mieke Vanbrussel, de laureaat, de stadsdichter en alle leden van de VWS voor de mooie avond.
Waarna zij uitnodigde voor de receptie die door de Stad Roeselare werd aangeboden!

Het jaarboek kan afzonderlijk besteld worden en kost dan 25 euro. Nog een beter idee is het om lid te worden van de VWS (30 euro) dan krijg je het boek helemaal gratis!

Info en secretariaat: Georges Hoet (georges.hoet@skynet.be)


Website Peter Terrin
Jaarwerk MMXXIII
Facebook-bericht met foto's van de uitreiking



'Blanco', het beeld van Renaat Ramon
 
 
Peter Terrin dankt en leest
 
Herman Leenders - 'Het is een misverstand'

 
Paul Rigolle leidt Jaarwerk MMXXIII in

Jet Marchau praat de avond aan elkaar


VWS-voorzitter Koen D'haene

 
Christophe Vekeman - Guido van Heulendonck en gezelschap

Stadsdichter Edward Hoornaert

Johan Vergote van Uitgeverij Bibliodroom en Koen D'haene


Lieve Hoet en Jooris Van Hulle

Na de uitreiking

Schepen Mieke Vanbrussel

Tableau de la troupe (1)

Tableau de la troupe (2)


Willy Spillebeen en Anne Brabant

 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten