zondag 18 februari 2024

De levens van Claus

 


Er staat ons een mooie literaire schrikkeldag in het vooruitzicht! Op donderdag 29 februari 2024 wordt tijdens een lezing  “De levens van Claus”, de langverwachte Claus-biografie voorgesteld van de hand van Mark Schaevers.

Dit wordt, en is, voor Claus-adepten-en fans die de man in geen geval zijn vergeten, een boek om zéér naar uit te kijken. De titel van de VWS-blog "Dun lied donkere draad" hebben we trouwens te danken aan het West-Vlaanderen-gedicht van de Meester. Voorts, dat weten we, zijn de verdiensten als biograaf van Schaevers niet gering. Remember bv onder meer zijn boeken Orgelman en Oostende, de zomer van 1936.
Het boek is een uitgave van de Bezige Bij.

Meer info over de voorstelling en over het boek :
Aan het eind van zijn leven zei Hugo Claus, dichter, romancier, toneelschrijver, vertaler, regisseur, filmer, scenarist en schilder: ‘Ik weet niet alleen méér dan mijn eventuele toekomstige biograaf, ik weet het ook beter. De verschrikkelijke geheimen van mijn bestaan gaan met mij het graf in.’
Zou het? Met geduld, scherp verstand en sensitiviteit ontwart biograaf Mark Schaevers mythe en realiteit en brengt hij ons dichter bij Claus dan die zelf ooit heeft toegestaan. De levens van Claus is een machtige biografie van een kunstenaar die zijn eeuw in Nederland en Vlaanderen domineerde. Hier wordt het lezen van een exceptioneel leven een belevenis.

Om de biografie op gepaste wijze voor te stellen, organiseren uitgeverij De Bezige Bij en Behoud de Begeerte op 29 februari 2024 een nieuwe editie van de Hugo Clauslezing, in samenwerking met het Toneelhuis. In deze reeks treden auteurs voor het voetlicht met een nieuwe tekst waarin het oeuvre van Claus resoneert. In navolging van onder anderen Gerrit Komrij, Tom Lanoye, Jeroen Olyslaegers en Erwin Mortier zal Mark Schaevers in een twintigtal beelden een portret van Claus schetsen – een lezing die geen deel uitmaakt van het boek. Daarbij blikt de biograaf terug op zijn enigmatische onderwerp en op een bewogen documentair traject. Aansluitend gaat hij in gesprek met Connie Palmen, zeer vertrouwd met Hugo Claus én met het biografische genre
."

De levens van Claus’ – bij de Bezige Bij
Mark Schaevers
Facebook-bericht van Mark Schaevers



Geen opmerkingen:

Een reactie posten