vrijdag 30 december 2022

Willy Spillebeen wordt negentig

De vele gezichten en facetten van Willy Spillebeen
Compilatie 'de Vele Gezichten van WS'-Paul Rigolle

Vandaag wordt Willy Spillebeen, sinds meer dan zestig jaar actief en gewaardeerd als auteur en dichter negentig (90!) jaar. Dat mag, én moet uiteraard uitgebreid gevierd! Vandaag zal dat wellicht nog wat in beperkte en familiale kring gebeuren. Op vrijdag 20 januari 2023 wordt de auteur dan weer met een publieke voorstelling van een nieuwe dichtbundel gefêteerd in Menen waar hij sinds jaar en dag woont. Ook bij de VWS houden we er aan om Willy vandaag de allerbeste gelukwensen aan te bieden.

Willy Spillebeen werd geboren in Westrozebeke op 30/12/1932 en schreef, sinds hij in 1959 (!)  debuteerde met de dichtbundel de Spiraal, tal van beklijvende romans, gedichten en essay’s. Ook tekende hij voor een pak vertalingen met onder meer de poëzie van Neruda en ‘Uilenspiegel’ en ‘Vlaamse legenden’ van Charles De Coster. Spillebeen mag gezien de omvang en de verscheidenheid van zijn werk een auteur met tal van gezichten en facetten genoemd worden. Persoonlijk werden we in onze jeugd erg aangesproken door zijn licht-experimentele roman ‘Steen des Aanstoots – Naar een zevende dag’ uit 1971 waarin hij bewees hoe literatuur in Vlaanderen vooraan de jaren zeventig - een kompleet andere tijd dan we die nu kennen - ook kon zijn.

In 2016 werd hem door de Vereniging van West-Vlaamse schrijvers waarvan ik graag bestuurslid ben de VWS-prijs voor 2016 toegekend. Jooris Van Hulle schreef toen in 'Jaarwerk MMXVI' (het jaarboek voor 2016) in zijn bijdrage "Schrijvend die taal toch verstaan" onder meer:

"De auteur (Willy Spillebeen) laat er geen twijfel over bestaan: 'Een verhaal over feiten is aantrekkelijker dan een feitenrelaas; in een verhaal kan je veel meer kwijt over de innerlijke of uiterlijke drijfveren van mensen; kijken naar de werkelijkheid in een vervormende, verhevigende spiegel is meestal verrassender en boeiender dan ze als grijze werkelijkheid mee te maken. Zou dat boeiende, intrigerende perspectieven openende, vragen stellende niet eigen moeten zijn aan kunst? Eindigen met een vraagteken. Zo hoort het.'

Op vrijdag 20 januari 2023 wordt vanaf 19 u in studio De Steiger in Menen 'Pigment van een bestaan' voorgesteld, een nieuwe dichtbundel van Willy Spillebeen. Het belooft alweer een zeer boeiende voorstelling te worden met medewerking van navolgend literair keurkorps: Jeroen Spillebeen, Micheline Delaere, Jooris van Hulle, Yerna Van den Driessche, Paul Demets, Griet Vanryckegem, Jean-Pierre Rosseel en Jan Van Herreweghe.

De avond is een organisatie van Bibliotheek Menen, Davidsfonds Menen en de Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers.


Wikipedia-pagina Willy Spillebeen
Willy Spillebeen - Auteursfiche op Schrijversgewijs
Voorstelling 'Pigment van een bestaan' op 20/1/2023 in Menen

Tekst: Paul Rigolle

Willy Spillebeen in 2012 toen hij in Menen gevierd werd bij zijn tachtigste verjaardag.


4 opmerkingen:

  1. Met grote bewondering voor -Willy Spillebeen. Ook in zijn adolescentenromans, oa De hel bestaat, Een pluisje van de zee, Anastasia, Serge- Samuel neemt hij de jeugd ernstig en houdt hij de vinger aan de pols van de actualiteit. En altijd in een meeslepend, taal- rijk verhaal!!! Proficiat en dank, Willy, en wie weet wat heb jij nog in petto voor ons!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met grote bewondering voor Willy Spillebeen. Ook in zijn adolescentenromans zoals De hel bestaat, Een pluisje van de zee, Anadtasia, Serge- Samuel, Vriend en Vijandneemt hij de lezer ernstig en houdt hij de vinger aan de pols van de actualiteit. En altijd in een meeslepend verhaal en in een rijke taal. Proficiat Willy en dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Groot respect voor Willy Spillebeen. Ook in zijn adolescentenromans, als De hel bestaat, Een pluisje van de zee, Anastasia, Serge-Samuel nam hij de lezers ernstig en hield hij de vinger aan de pols van de actualiteit. En altijd in een meeslepend verhaal en een rijke taal. Dank je wel,Willy en proficiat! Wie weet wat je nog meer voor ons in petto hebt...!!! Hartelijk, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Daar sluit ik mij volledig bij aan, Jet!

    BeantwoordenVerwijderen