zondag 28 mei 2023
De gemiddelde Vlaamse jeugdauteur
maandag 15 mei 2023
Het voorland - Nieuwe dichtbundel van Herman Leenders

Op zondag 4 juni 2023 wordt in het Museum “Chris Maene Collection” in Ruiselede om 11:00 uur ‘Het voorland’ de nieuwe dichtbundel van Herman Leenders voorgesteld. Leenders was in 2021 laureaat van de VWS-prijs.
Op het programma:
Redacteur Peter Nijssen van de Arbeiderspers leidt in
Hester Knibbe interviewt Herman Leenders
en Fem Devos speelt piano.
De toegang is gratis maar er dient bij voorkeur vooraf gereserveerd te worden
via
inge@lmbooks.be
De voorstelling gebeurt in samenwerking met Het Poëziecentrum, uitgeverij De Arbeiderspers,
L&M Books en Museum Chris Maene
De gedichten van Het voorland spelen zich af tussen
duisternis en licht, tussen rampspoed en geluk, daar waar de meeste
mensenlevens zich bevinden. Er hangt een onuitgesproken dreiging over deze
gedichten maar tegelijkertijd een geruststellende mist van weemoed en
tevredenheid. De mens is op weg naar zijn lotsbestemming en leeft ondertussen
onwetend, min of meer gelukkig, min of meer onschuldig in het voorland, het
grensgebied tussen leven en dood. Elk ogenblik kan alles kantelen, er zijn vele
manieren waarop dat kan gebeuren, en ondertussen is er poëzie in het
voorportaal.
Extern:
Site Herman Leenders
Het voorland bij de Arbeiderspers
VWS-prijs 2021 voor Herman Leenders
woensdag 10 mei 2023
Mauk, de nieuwe roman van Jan Vantoortelboom
Eind mei verschijnt bij Atlas-Contact 'Mauk', de nieuwste roman van de uitgeweken Westhoekman Jan Vantoortelboom (°1975). De schrijver die opgroeide in Elverdinge (Ieper) en een aantal van zijn vorige (coming of age-)romans aldaar situeerde woont intussen al geruime tijd in Ossenisse in Zeeuws-Vlaanderen. In 'Mauk' laat de auteur een alterego terugkijken op een leven vol demonen. We twijfelen er niet aan dat Vantoortelboom zich ook in dit boek, zoals door de uitgeverij op de flaptekst aangekondigd, een 'meesterlijk stilist' zal tonen.
Getrouw aan zijn roots wordt het nieuwe boek al op donderdag 25/5/2023 voorgesteld in Elverdinge (Ieper).
Plaats van afspraak: OC Den Elver, Vlamertingestraat 34b, 8906 Elverdinge.
In het VWS-Jaarboek MMXX schreef Paul Rigolle een uitvoerige bijdrage over het werk en over "Planeet Elverdinge", de herkomst van de auteur. Die bijdrage is sinds kort nu ook hier na te lezen (Website Paul Rigolle).
Extern:
Mauk bij Uitgeverij Atlas Contact
Voorstelling Mauk in Elverdinge
Website Jan Vantoortelboom - Schrijf Vrijer
Paul Rigolle over het werk van Jan Vantoortelboom
Bijdrage VWS-jaarboek MMXX-2020
Facebook-bericht voorstelling Elverdinge
Interview van Jan Stoel met de auteur op Hebban.nl
(P.R.)
zaterdag 6 mei 2023
Jaarboek 28 van het Stijn Streuvels-genootschap
Op dinsdag 23 mei 2023 wordt om 19:00 uur in Heule het 28° jaarboek van het Stijn Streuvels-genootschap voorgesteld. Het thema is dit keer "Het kind in het werk van Stijn Streuvels".
Jet Marchau, bestuurslid van de VWS, zal het in 'Van Prutske tot Morris' hebben over vertellers en diepgravers in de jeugdliteratuur van Streuvels tot heden.
Marcel De Smedt stelt het jaarboek voor. Nadien volgt een receptie. De toegang is gratis maar reserveren is wel degelijk aangewezen.
Inhoud
In dit achtentwintigste jaarboek van het Stijn Streuvels-genootschap richten we de focus op de manier waarop kinderen aan bod komen in Streuvels’ oeuvre. We openen met een facsimile van een fragment uit ‘Een speeldag’, zoals verschenen in de bundel Doodendans (1901). Paul Thiers zorgt voor de bibliografie.
In drie opeenvolgende bijdragen schetst Karel Platteau de leefwereld van de 240 kind-personages die Streuvels in zijn werk, van Lenteleven (1899) tot Levensbloesem (1937), een naam heeft gegeven. Het overgrote gedeelte van die kinderen komt uit boerengezinnen en uit het arbeidersmilieu. Streuvels kan zich perfect inleven in hun situatie en beschrijft hen met empathie. Hij toont zich meermaals een ware kinderpsycholoog. Stefaan Maes betoogt in zijn bijdrage ‘Mira’s jeugd: van paria tot prinses’ dat Mira in De teleurgang van de Waterhoek in een korte tijdspanne evolueert van een rebelse tiener, in feite een kind nog, naar een jonge vrouw.
Marcel De Smedt stelt dat Streuvels in Levensbloesem de psychologische toestand van de hoofdfiguur Lieveke Glabeke op een meesterlijke wijze heeft uitgebeeld. Lieveke wordt geconfronteerd met de dualiteit tussen het milieu van thuis en dat van (kost)school en universiteit; via haar studies wil ze hogerop, maar ze zal uiteindelijk naar haar milieu van thuis terugkeren. In zijn bijdrage ‘Uit de ontstaansgeschiedenis van Prutske’ toont De Smedt aan dat de schrappingen, toevoegingen, varianten en herschrijvingen in manuscript en typoscript aanwijzingen zijn dat we Streuvels als een ‘denker op papier’ kunnen beschouwen.
Marc Van Kerchove ziet in zijn analyse van de manier waarop ‘het oeuvre van Stijn Streuvels op de schoolbanken’ voorkomt een duidelijke cesuur rond 1970. Vanaf dan moeten ‘de weinige teksten van Streuvels’ die men nog ‘aan een beperkt aantal leerlingen’ aanbiedt, passen binnen het noodlotsthema en het thema van de nietigheid van de mens. In het kader van het literaire project Het uitzicht der dingen schreven jonge kunstenaars verhalen en essays geïnspireerd op het werk van Streuvels. Het project was een initiatief van de Letterzetter van Kortrijk, geïnitieerd door de Openbare Bibliotheek van Kortrijk in coproductie met het Lijsternest. Uit dit project nemen we de essays op van Alice Spinoy en Hans Depelchin. Ter gelegenheid van Streuvels’ negentigste verjaardag werd in 1961 een groots opgezette jeugdhulde voor de auteur georganiseerd. Thomas Jacques herinnert in zijn bijdrage aan de 100.000 opstellen en tekeningen die door middelbare scholieren werden gemaakt. Thomas Jacques zorgt tevens voor de Streuvelskroniek en -bibliografie voor het jaar 2021.
(P.R.)