postklassieke narratologie". In het vorige VWS-jaarboek ‘Jaarwerk MMXIX’ publiceerde hij met ‘Het Sonneville-archief als schatkamer’, een studie over het ongepubliceerde werk van de Brugse auteur en uitgever Johan Sonneville. In zijn masterscriptie ‘Het surrealisme in de naoorlogse Nederlandse literatuur’ ging hij eerder ook uitvoerig in op het (experimenteel) werk van Sybren Polet.
Intussen publiceert Uitgeverij Zorrobooks zijn eerste werk in boekvorm. In 'Paul de Wispelaere. Bruggenbouwer' biedt Andreas Van Rompaey een mooie inkijk in leven en werk van de bekende Brugse auteur. Aan de hand van archiefmateriaal dat in 2012 dankzij de tussenkomst van echtgenote Ilse Logie door het Letterenhuis verworven werd en de boeken van de Wispelaere weet de auteur een mooi portret te schetsen van een man die, begeesterd door boeken, bundels en brieven, in staat was om mensen, literatuur én tezelfdertijd hét Literaire Netwerk met elkaar te verzoenen. Geen geringe verdienste!
Paul de Wispelaere. Bruggenbouwer werd op vrijdag 24 juli ll. voorgesteld @Stichting IJsberg in Damme waar de schrijver in de jaren zestig en zeventig geruime tijd 'in arcadische omstandigheden' heeft gewoond. Eerder gaf de VWS in 1986 een monografie uit over Paul de Wispelaere (1928-2016). Nu biedt het boek van Van Rompaey daar anno 2020 een treffende aanvulling op. In zijn woord vooraf schrijft Lucas De Vos die in de jaren zeventig nauw met Paul de Wispelaere heeft samengewerkt daarover: "Het is goed nog eens een volledig overzicht te krijgen van de volle loopbaan tegen een sociaal canvas dat Andreas Van Rompaey nu inventariseert." Het boek in handen hebbend kunnen wij dat alleen met veel stelligheid bijtreden.
(Paul Rigolle)
Extern:
Paul de Wispelaere - Bruggenbouwer bij Uitgeverij Zorro
Blog Andreas Van Rompaey
Stichting IJsberg
Paul de Wispelaere. Bruggenbouwer, Damme, 2020, 245 pagina’s, ISBN 978 94 6168 0648 kan worden besteld via zorro-feniks (info@zorrobooks.be) of uw boekhandel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten