woensdag 9 oktober 2024

Voorstelling VWS-Jaarboek 2024 en Uitreiking VWS-prijs aan Bart Moeyaert - Uitnodiging

Uitnodiging voorstelling jaarboek en prijsuitreiking
West-Vlaamse Schrijvers
Zaterdag 16 november 2024|18:30|Stadhuis Brugge

Elk jaar stelt de Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers haar jaarboek voor in een andere gemeente. Dit jaar werken we samen met de Stad Brugge. Je bent van harte welkom!

Bovendien viert VWS dit jaar haar 10-jarig jubileum van haar jaarboek en toekenning VWS-prijs! In het jaarboek komt onder meer een overzicht van alle prijswinnaars. Een jaarboek om niet te missen.

Naast de voorstelling van het VWS-jaarboek “Jaarwerk MMXXIV” wordt ook eenliteraire prijs uitgereikt aan een West-Vlaamse auteur. In 2024 wordt de prijs toegekend aan BART MOEYAERT

Het evenement vindt plaats in de Gotische zaal van het stadhuis van Brugge, Burg 12 op Zaterdag 16 november 2024. Je bent welkom vanaf 18 uur.

De inschrijvingen worden afgesloten op zaterdag 9 november!
Schrijf je in!

Programma
° Koen D’ haene, voorzitter VWS, verwelkomt het publiek
° Toespraak door Dirk De Fauw, burgemeester van Brugge
° Paul Rigolle, mederedacteur van Jaarwerk MMXXIV, stelt het nieuwe jaarboek voor
° Laudatio voor Bart Moeyaert door Jet Marchau, ondervoorzitter VWS
° Koen D'haene en Renaat Ramon overhandigen de VWS-prijs 2024 aan Bart Moeyaert
° Bart Moeyaert krijgt het woord en leest voor uit eigen werk
° Woord van Nico Blontrock, schepen van cultuur van de stad Brugge
° Receptie

 




Persbericht

VWS stelt jaarboek nr 10 voor en reikt VWS-oeuvre prijs uit aan BART MOEYAERT !

De Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers (VWS) bestaat sinds 1960 en is een van de weinige literaire verenigingen in Vlaanderen.

Met grote inzet en volle overtuiging zette VWS het jaarboek ‘Jaarwerk’ op de literaire markt in 2014 naast de vele cahiers en lexicons sinds 1960. Tien stevige bijdragen van diverse auteurs over het literaire reilen en zeilen kregen hun plaats in het boek. Het boek vond vlot zijn weg naar de meer dan honderd leden en vele bibliotheken en ‘Jaarwerk’ veroverde snel een eigen plaats op de schrale markt van publicaties over literatuur.

Op 16 november 2024 wordt de JUBILEUM EDITIE van het jaarboek in de reeks voorgesteld.  !!!  In deze editie van het jaarboek komt onder meer een overzicht van alle prijswinnaars naast een aantal originele bijdragen over literatuur.

In 2014 riep de raad van bestuur van de vereniging de ‘VWS-oeuvreprijs’ in het leven.

Deze gaat dit jaar naar auteur Bart Moeyaert. De prijs is opnieuw een origineel kunstwerk van beeldend kunstenaar Renaat Ramon.

Auteur Bart Moeyaert, geboren in Brugge, vierde in 2023 40 jaar schrijverschap. Na zijn debuut Duet met valse noten in 1983 groeide hij uit tot een literaire kunstenaar, een verteller, een dichter, performer, lesgever, kortom een all-round auteur met internationale naam en faam. Talrijke bekroningen in binnen- en buitenland sieren zijn palmares. In 2019  kende hij  een voorlopig hoogtepunt als laureaat van de ALMA, de Astrid Lindgren Memorial Award,  gemeenzaam gekend als de Nobelprijs voor Jeugdliteratuur. Op 16 november eert en dankt  de VWS in zijn geboortestad, in naam van zijn vele lezers, van jong tot oud, met de Prijs 2024 van de Vereniging West- Vlaamse Schrijvers.

De vorige winnaars van de VWS-prijs zijn Walter Haesaert, Willy Spillebeen, Luuk Gruwez, Kristien Dieltiens, Patrick Lateur, Hedwig Speliers, Herman Leenders, Bart Vonk en Peter Terrin.

De voorstelling van het nieuwe jaarboek en op de uitreiking van de VWS-prijs gaat door op zaterdag 16 november in de Gotische zaal van het stadhuis van Brugge, Burg 12 te Brugge .  Het is een organisatie in samenwerking met de dienst cultuur van de Stad Brugge.

Graag aanwezigheid persmedewerker/fotograaf melden via  een mail naar georges.hoet@skynet.be. 

Met dank

Koen D’haene                                                Georges Hoet

Voorzitter VWS                                              secretaris VWS

VERENIGING VAN WEST-VLAAMSE SCHRIJVERS vzw

Bestuursorgaan VWS: Koen D’haene, voorzitter, Jet Marchau, ondervoorzitter, Georges Hoet, secretaris-penningmeester en Peter Aspeslagh, Jan Bonneure, Alain Delmotte, Stefaan Pennynck, Renaat Ramon, Paul Rigolle, Jooris van Hulle, Marcel Vanslembrouck en Wim Van Torre.

Secretariaat:

Georges Hoet, Maria Van Bourgondiëlaan 24, 8820 Torhout

Gsm +32499606272 – georges.hoet@skynet.be

VWS online:

Blog: ‘Dun lied, dondere draad’: blogvandevws.blogspot.com

Facebookpagina ‘Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers’