donderdag 3 oktober 2019

Warhoofds leerdichten 1-Nieuwe bundel van Alain Delmotte

Van Alain Delmotte verscheen met Warhoofds leerdichten 1 onlangs een nieuwe bundel. Hij verschijnt als vierde deel in
de Gaia-Chapbooks reeks die onder redactie staat van Ton van ’t Hof. Het is een publicatie (40 blz, 13 leerdichten) in een eenvoudige en rudimentaire POD-vorm (print on demand). Verkrijgbaar als e-book of paperback via via lulu.com:
E-book: https://bit.ly/2KkHP7X
Paperback: https://bit.ly/2Zl7D7k
Het e-book is gratis ter beschikking. U hebt het enkel met een paar klikken te downloaden.Voor een gedrukt exemplaar betaalt u 3,68 euro. Let wel daar moet u de portkosten nog bijrekenen.
Warhoofds leerdichten 1 kan ook rechtstreeks bij de auteur worden besteld:
alain.delmotte@proximus.be.
U krijgt in dat geval een getekend exemplaar en een extra tekst. De verzorgde afdruk van het gedicht ‘Eén vader’ uit een andere cyclus in wording waarvan de werktitel luidt ‘Nestbevuiler’ krijgt u er helemaal gratis bij. Hiervoor betaalt u samen 10 euro, portkosten inbegrepen. U betaalt na ontvangst.

Dit boekje met een heel mooie cover van Herman Van Nazareth is het eerste deel van ‘Warhoofds leerdichten’. Een cyclus waar Delmotte al geruime tijd aan werkt. Uit hoeveel delen die leerdichten zullen bestaan, weet de auteur zelf niet: het is een ‘work in progress’.
Elk deel zal (wellicht) een ondertitel hebben. Voor dit eerste deel luidt de ondertitel ’Dag in, dag uit’. Het is de bedoeling dat elk deel een eigen karakter en thematische lijn heeft.

Ton van ’t Hof (redacteur van Gaia-Chapbooks-reeks) kondigt het boekje als volgt aan:

Traditioneel gezien is een leerdicht een beschouwend of didactisch vers, waarin een onderwerp van wetenschappelijke of levensbeschouwelijke aard wordt behandeld. Warhoofds leerdichten zijn echter geen stereotiepe leerdichten, ze willen niet belerend zijn, maar zitten vol met paradoxen, twijfels, tegenspraak en dubbelzinnigheden. Warhoofd probeert in deze teksten houvast te vinden. Een norm. Hij is op zoek naar betekenis. In de veronderstelling dat er zoiets als ‘betekenis’ bestaat. Warhoofd botst dan ook vaak tegen illusies, aberraties en overmacht aan. Met de nodige ironie en melancholie. De premisse bij deze gedichten zou een citaat van de Franse zanger Léo Ferré kunnen zijn: 'Il faut désapprendre tout' – 'Leer alles af'.

Over deze bundel verschenen ondertussen al twee recensies. Een op de Boekhouding en een op Meander:
Warhoofds waarheid op 'De Boekhouding'
Alain Delmotte: werkelijkheid als net echt decor (Meander-Recensie)

Op de Schaal van Digther waarvan Alain Demotte redactielid is verscheen eerder een selectie uit de bundel vergezeld van een commentaar van de auteur bij de geselecteerde gedichten.
Warhoofds leerdichten 1 bij De Schaal van DigtherGeen opmerkingen:

Een reactie posten