zaterdag 15 mei 2021

West-Vlaamse jeugdauteurs in de kijker

West-Vlaamse nominaties prijs Kinder- en Jeugdjury 2021-2022

Drie West-Vlaamse auteurs zijn genomineerd voor de prijs van de Kinder- en Jeugdjury 2021-2022. De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen werkt met 6 nominatielijsten voor 6 leefijdsgroepen.

In groep 2 ( 6-8 jaar, eerste en tweede leerjaar) prijkt tussen de 8 nominaties Mie Raat van Katrien Vandewoude. Katrien is geen onbekende in de kinderboekenwereld. Haar boeken haalden al

verschillende keren de nominatielijst van de kinder- en Jeugdjury. In 2003 werd ze laureaat in groep 4 met Hier mag je niet spelen. In het leesgroeiboek Mie Raat, vaart stoere Mie piraat met haar boot rond op zoek naar buit. Maar een mysterieuze piraat is haar telkens voor… Het kleurrijke gezelschap dat Mie Raat op haar spannende tocht ontmoet, wordt mooi in beeld gebracht door Claudia Verhelst. Uitgever is de West- Vlaamse uitgeverij De Eenhoorn, die garant staat voor kwaliteitsvolle kinderboeken!  

In groep 3 (8-10 jaar, derde en vierde leerjaar) kiezen de kinderen dit jaar tussen 8 genomineerde boeken, waaronder De baron von Münchhausen van Wouter Deprez,  origineel en
kunstzinnig geïllustreerd door Randall Casaer en eveneens uitgegeven door uitgeverij de Eenhoorn. Wouter Deprez herschreef de beste volksverhalen over de baron en leest ze ook bijzonder expressief voor in een bijhorende CD. Voor hem is ‘Avonturen navertellen de beste manier om ze opnieuw een beetje mee te maken.’ en ‘zo is dit werk ook een ode aan de kunst van het vertellen’ prijst recensent Eric Vanthillo.

Een nieuwkomer op de nominatielijsten is de Brugse Sofie Leyts. Jozefien Wachters en de strijd om altijd staat tussen de acht genomineerde boeken van groep 4 ( 10-12 jaar, vijfde en zesde leerjaar). Hoofdfiguur van het verhaal is de 12-jarige Jozefien. Zij
moet haar weg zoeken in het Instituut voor Bijzonder Talentvolle kinderen. Zo onopvallend mogelijk probeert zij het schooljaar uit te zitten, maar dat lukt haar niet. Na een absurde gebeurtenis in de chemieles wordt ze meegesleurd in een magische wereld vol wonderlijke gebeurtenissen. In fantasie leunen Jozefiens ervaringen aan bij fantasieverhalen als Harry Potter en bij de absurde, humoristische wereld Roald Dahl.
Sofie Leyts is een recente naam in de kinderliteratuur. Zij debuteerde in 2018 bij uitgeverij Van Halewyck met 'Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter'. In 2020 verscheen De familie Claus, het boek bij de gelijknamige film van productiehuis Dingie met Jan Decleir als kerstman in de hoofdrol, waarvoor ze het scenario schreef. Sofie combineert haar passie voor het schrijven met een educatieve job in de Brugse bibliotheek. 

De kinder- en jeugdjury viert in 2021 haar 40 jaar bestaan en verandert binnenkort haar naam. De KJV ontstond in 1998 als overkoepelende jury van de Vlaamse KJJ (Kinder-en jeugdjury voor het boek in Vlaanderen, opgericht in 1981) en de Limburgse jury (KJL, 1985, later opnieuw gestart als Lees 17). In het leesjaar 2021-2021 brachten over heel Vlaanderen 11.303 lezers hun stem uit. 

In het jaarboek van de VWS, Jaarwerk MMXVII,  lees je in mijn artikel, Pionier en erflater. De kinder- en Jeugdjury voor het boek in Vlaanderen. p. 37-60, de geschiedenis van de KJJ tot de KJV.


© Jet Marchau





1 opmerking: