donderdag 13 mei 2021

Ad multos annos

Vandaag wordt VWS, de Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers, 60 jaar. 

Op 13 mei 1961 werd de vereniging gesticht tijdens een vergadering in het hotel Portinari op de Garenmarkt in Brugge. De vereniging had als doel ‘literaire manifestaties, huldigingen en vieringen, publicaties, vriendschappelijke samenkomsten en uitwisselingsbezoeken’ te organiseren. VWS is daar al die jaren wonderwel in geslaagd. De reeks VWS-cahiers verwierf zich een geheel eigen en bijzondere plaats onder de literaire publicaties in Vlaanderen. Er verschenen maar liefst 283 afleveringen en elk nummer belichtte op originele wijze leven en werk van een auteur uit West-Vlaanderen. Bij de publicatie van een cahier hoorde vele keren een voorstelling, die telkens uitgroeide tot een kleine literaire manifestatie. Alle West-Vlaamse auteurs kregen ook een plaats in een zesdelig lexicon en aan enkele ‘grotere’ schrijvers uit de provincie werd een omvangrijke monografie gewijd. 
Toen in 2014 alle provinciale subsidie wegviel, wankelde VWS even, maar sneuvelen deed ze niet. De raad van bestuur besloot moedig voort te werken. De cahiers verdwenen, de Jaarwerken kwamen in de plaats. Ondertussen verschenen zes bijzondere jaarboeken, die telkens een gevarieerde en originele terugblik op een literair jaar in de provincie West-Vlaanderen bieden. Lectuur van de jaarboeken bevestigt evenwel dat literatuur geen grenzen kent en al zeker geen provinciale.
 

Nieuwe voorzitter


Eind 2020 kondigde literair criticus Jooris van Hulle zijn ontslag aan als voorzitter van de Vereniging. Jooris volgde in 2007 Fernand Bonneure op, die voorzitter was sinds 1984. Fernand trad zelf in de voetsporen van Jan Vercammen, de eerste voorzitter van VWS. 
Tijdens de bijeenkomst van de raad van bestuur op maandag 10 mei 2021 werd Koen D’haene, bestuurslid en sinds 1999 redacteur van de vereniging, verkozen als nieuwe voorzitter van de VWS.

‘Mijn voorgangers zijn grote literatoren en voorbeelden waar ik alleen maar bewondering voor kan hebben. Ik hoop dat de vereniging in deze cultureel woelige en financieel onzekere tijden haar eigen plaats kan behouden. De jarenlange inspanning van de vereniging en haar leden voor de literatuur wordt hopelijk ook opgepikt door de subsidieerders van Literatuur Vlaanderen. Verder hoop ik dat de vereniging verder zal evolueren van vereniging van schrijvers naar vereniging van schrijvers én lezers. Iedereen met passie voor literatuur kan lid worden. Voor de prijs van een goed boek ben je lid en je krijgt er een goed boek (het jaarlijkse jaarboek) gratis bovenop. Ik hoop dat de traditionele slotzin van Fernand Bonneure even hard kan blijven klinken: VWS, ad multos annos!’



2 opmerkingen:

  1. Mooi Koen dat je de fakkel hebt overgenomen. Mijn gelukwensen. Ik kijk uit naar de voortzetting van een prettige samenwerking waarvan ik hoop dat ze nog jaren kan doorgaan! "Still standing after all these years!"

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stefaan Lernout18 mei 2021 om 20:28

    De lokale afdeling van de lokale krant van West-Vlaanderen wenst je veel succes voorzitter !

    BeantwoordenVerwijderen