donderdag 8 april 2021

De schoonheid van verstilling

Jet Marchau over Bult van Marieke De Maré

Een jaar geleden verscheen de Bult, de debuutroman van de West- Vlaamse Marieke De Maré (zie blogspot VWS: Dun lied donkere draad, 16 maart 2020).

Marieke De Maré (°Koolskamp 1985) is geen onbekende in het artistieke veld. Na haar masterdiploma dramatische kunsten, optie woordkunst, werkte ze als freelancer voor Radio 1, Radio 2 en Klara, was/is ze actrice, performer en regisseur bij verschillende gezelschappen en doceert ze aan de kunstacademie van Torhout. Met Jeroen Vanacker (directeur Brugse concertgebouw) en haar drie dochters woont ze in St.-Andries-Brugge.

Vanwege het begin van de coronacrisis was van de geplande voorstelling voor Bult in Damme geen sprake,
maar het virus kon de aandacht niet tegen houden.
Kronkelend door het eerste pandemiejaar heen volgden interviews, o.m. in Exit met Luc Fossaert, op Klara in De Liefhebber met Katelijne Boon, en gastoptredens zoals in Lees Meer, het boekenprogramma van de Brugse bibliotheek.
Zoveel is zeker: Bult kreeg de aandacht die het verdiende, maar dit poëtisch kleinood verdient een blijvend podium.

Bult’ is een kleine heuvel. Op zijn zachte helling wonen drie mensen in kleine huizen. Hun naam: oude vrouw, jonge vrouw en lange slanke man. Oude vrouw bakt taarten en verzamelt knikkers. Honderden heeft ze er. Ze blinken in haar verhaal met mooie woorden: ‘wervelwind’, ‘witte tijger’, ‘nimf’ ‘dauwdruppel’… Jonge vrouw observeert het universum in de sterrenwacht op een heuvel verderop, en klimt en boetseert tussendoor. Verzonken in haar eigen gedachten ondergaat ze haar bestaan, niet zeker of ze eigenlijk wel welkom is in deze wereld. De lange slanke man wandelt iedere avond met de kleine ‘nachtvlinderhond’, waardoor zijn lange benen werden benadrukt. Dit doet hij enkel uit plichtsbesef en piëteit voor zijn overleden moeder. In se is hij kunstenaar.

Er is veel stilte in Bult, nog geaccentueerd door witruimtes op de pagina’s. De drie heuvelmensen komen gaandeweg in gesprek met elkaar, er komt ook wel eens iemand hun bestaan verstoren, maar ook hun verhalen haperen vaak in stiltes. En toch komen ze tot leven, in korte zinnen en spaarzame woorden, maar net daarom beroeren ze je ook. Bult is een verhaal en een gedicht samen. Je wil er ieder woord van proeven, het opnieuw lezen en bewaren. Het smaakt naar veel meer.

In boekenvriendschap, Jet

© Jet Marchau


Website Marieke De Maré
Bult bij Uitgeverij Vrijdag


Geen opmerkingen:

Een reactie posten