vrijdag 20 augustus 2021

VWS-prijs 2021 voor Herman Leenders

De raad van Bestuur van de Vereniging voor West-Vlaamse Schrijvers (VWS) kent voor 2021 haar jaarlijkse prijs toe aan Herman Leenders.

Sinds het jaar 2015 reikt de vereniging jaarlijks een prijs uit aan een verdienstelijk schrijver-literator die zijn roots in West-Vlaanderen heeft of die er zijn thuis gevonden heeft.

De prijs die bestaat uit een sculptuur van dichter, beeldend kunstenaar en VWS-bestuurslid Renaat Ramon zal (als alles Covid-gewijs goedgaat) op zondagvoormiddag 28 november 2021 tijdens een literair evenement aan Herman Leenders worden uitgereikt. Meer info over de plaats van uitreiking en het programma wordt later bekendgemaakt.

Op 28/11/2021 zal ook het nieuwste VWS-jaarboek (“Jaarwerk MMXXI”) worden voorgesteld. In dat jaarboek wordt onder meer uitvoerig ingegaan op het werk van Leenders in een studie van Hendrik Carette. Bij wijze van voorproefje hieronder al een fragment uit het stuk van Hendrik Carette:

Het gedicht ‘Treinen’ toont ons de achterkanten en de achtertuintjes van de huizen van onze gehuchten en dorpen in een traag voorbijglijdend landschap en dat ziet onze ziener als een ongeziene indringer. Leenders is ook geen zanger en geen schilder. Hij is een zachte sublieme etser. Hij etst een zomers of een winters landschap en plaatst de lezer als zijn medeplichtige in dit schuldige landschap. En bij voorbeeld in het gedicht ‘De brug’ doet hij dit niet zonder mededogen. Dit gedicht over de zieken van het bekende gesticht in Beernem die buigen en op die brug staan boven de autosnelweg is uniek van menselijk mededogen. Wat dit laatste woord betreft verwijs ik ook graag naar het gedicht ‘Gebed’ dat plots onverwacht opduikt en dit keer wel eindigt op een leesteken en wel het vragende en zeer ironiserende vraagteken. 

De laureaten van de VWS-prijs tot dusver:

2015: Walter Haesaert - Uitreiking in Tielt - Jaarwerk MMXV
2016: Willy Spillebeen - Uitreiking in Menen - Jaarwerk MMXVI
2017: Luuk Gruwez - Uitreiking in Poperinge - Jaarwerk MMXVII
2018: Kristien Dieltiens - Uitreiking in Beernem - Jaarwerk MMXVIII
2019: Patrick Lateur - Uitreiking in Waregem - Jaarwerk MMXIX
2020: Hedwig Speliers - Uitreiking ten huize - Jaarwerk MMXX

2021: Herman Leenders

(Bron: label: VWS-prijs) 

Links:
Blog van de VWS

Renaat Ramon
Herman Leenders

 

Herman Leenders © Willy Vynck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© foto: Willy Vynck 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten