donderdag 28 oktober 2021

Constantijn Huygensprijs voor Peter Verhelst

Het is al een tijdje bekend. De prestigieuze Constantijn Huygensprijs gaat dit jaar naar dichter en schrijver Peter Verhelst. De prijs, gelieerd aan de Jan Campert-stichting, bekroont elk jaar het volledig oeuvre van een auteur. Aan glans heeft deze prijs dus absoluut geen gebrek. De jury van de prijs omschrijft het werk van Verhelst, geboren en getogen Bruggeling, zondermeer als ‘adembenemend’ en roemt de schrijver om zijn “volgehouden zoektocht naar wat zou kunnen zijn”. En voorts zegt het juryverslag: “Het experimentele is de rode draad in het oeuvre van Verhelst en de poëtische, lyrische vorm is bepalend: ook in zijn toneelwerk en proza draait het om zijn esthetische taal, om de rijke beelden en het zinnelijke gevoel dat die overbrengen”.

Wie zijn laatste dichtbundels ‘Zon’ (2019) en ‘2050’ (2021) heeft gelezen kan dat alleen beamen en merkt dat de taal van Verhelst ook na al die lange jaren van intens volgehouden schrijversschap nog altijd aan evolueren toe is. Bovendien lijkt zijn werk ook steeds meer maatschappelijk betrokken te raken.

In ‘2050’, verschenen in juni van dit jaar, “toont Verhelst een dystopische, door klimaatrampen en kapitalistische inhaligheid ineengestorte wereld – tegelijk is hij „strijdbaar en reikend naar nieuwe vormen van schoonheid”. “Door de taal in een nieuw licht te zetten, schept hij nieuwe gedachten, misschien zelfs een nieuwe wereld: voor Verhelst reden om literatuur te maken.

De prijs zal op 23 januari 2022 tijdens het internationaal literatuurfestival ‘Winternachten’ aan Verhelst overhandigd worden.

Ook het voltallig bestuur en de leden van de VWS laten niet na om Peter Verhelst bij deze van harte geluk te wensen met de prijs en hopen vooral dat hij nog lang als een van onze boeiendste auteurs talig en talentvol mag blijven tekeer gaan.

Bijgaande foto’s werden genomen tijdens een bezoekje vanmorgen aan de Tieltse bibliotheek die voor de gelegenheid voor een heuse Peter Verhelst- hommagehoek heeft gezorgd. De zon kon daarbij niet ontbreken!



 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten